AGROBIRO
"Preduzeće za projektovanje i sanitarnu zaštitu - DEZINFEKCIJA, DEZINSEKCIJA, DERATIZACIJA"
Kako smanjiti štete od miševa?
ŠTA JE NAJVAŽNIJE ZNATI O MIŠEVIMA

MIŠEVI PRENOSE NA ČOVEKA BROJNE BOLESTI, A MEDJU NJIMA NAJSTRAŠNIJU GROZNICU, koja po njima i nosi ime. To je strašna i podmukla bolest. ZARAŽENI AKO NE REAGUJE NA VREME, A TO JE ODMAH, ŽIVOT MU DOLAZI U PITANJE. Za sada je to samo mišija groznica, a naučnici kažu da čovečanstvu u bliskoj budućnosti prete neke nove, mnogo opasnije bolesti koje ovi glodari mogu preneti na čoveka.

KADA SE MIŠ PRIŠUNJAO UZ ČOVEKA

ISTORIJSKI, VEOMA DAVNO, kada je čovek počeo da sakuplja i skladišti hranu. PRVO MU JE POSTAO ABONENT, A ODMAH ZATIM I SUSTANAR. Dakle to je bilo tako od davnina, pošto je tada predak čoveka živeo a sa njim i miš u toploj, afričkoj klimi, sa širenjem ljudske populacije po planeti miš je uvek bio pratilac čoveka i sa njim se adaptirao na promenu klime. I DANAS JE KOD SVIH ONIH KOJI NE POZNAJU, NE PRATE I NE PRIMENJUJU NAJNOVIJA SAZNANJA O NJIHOVOM SUZBIJANJU.

KAKO I GDE ŽIVI DOMAĆI MIŠ

Rekao sam da domaći miš živi uz čoveka. ZIMI, kada je hladno, on SE PRIŠUNJA UZ ČOVEKA, pa makar nekima i glava otišla, A LETI, POBEGNE OD ČOVEKA, samo na neko odstojanje da ga čovek ne vidi, A KADA SE PRIBLIŽE HLADNIJI DANI ON SE OPET VRAĆA NA STARO MESTO, PA OPET SVE IDE IZ POČETKA, PO CIKLUSIMA.
Inače valja znati da je domaći miš (mus musculus) vrlo plodan. Ženka okoti 5 – 10 puta godišnje od 6 do 8 i više mladih. Mladi odrastu i postaju polno zreli za oko 3 meseca.

KAKO ČOVEK NAJČEŠĆE ODREAGUJE KADA MU MIŠ DODJE U KUĆU ILI SKLADIŠTE

NAJČEŠĆE kada se u kući primete jedan do dva miša na to SE odmah ne reaguje, a ako neko i odreaguje jako brzo, taj MIŠU PRIPREMI LEPAK na nekoj podlozi i tu se zaista uhvati po KOJI miš, a što je najvažnije stavljen lepak im UBRZO POSTAJE ŠKOLA ZA "PRESKAKANJE PREPONA", A ZATIM kada mi vidimo te "preponaše" odmah im KUPUJEMO NEKE "ŠPECIJE" i stavljamo im da jedu, DA SE OTRUJU, ILI pak taj POSAO OSTAVLJAMO PROFESIONALCIMA da ga odrade. NAJČEŠĆE tu nastaju i profesionalne muke, pa SE MIŠEVI ubrzo TOLIKO NAMNOŽE I NAPRAVE VELIKE ŠTETE DA se i domaćin i profesionalac hvataju za glavu, pa SE TRAŽI NOVI PROFESIONALAC da se taj posao odradi, A TO SMO MI, KOJI IMAMO ZNANJE, SREDSTVA DA ZNALAČKI BRZO REŠIMO PROBLEM – UVERITE SE.
U mojoj veoma dugoj praksi JA SAM UVEK BIO SIGURAN "ČISTAČ" MIŠEVA IZA BROJNIH na glasu PROFESIONALACA u ovom poslu. To sam dugogodišnjom praksom pokazao i dokazao i po tome me klijenti znaju. Da kažem I to da ZA MNOM NIKO I NIKADA NIJE POPRAVLJAO uradjeni OVAJ POSAO. DA POTVRDIM I NE SAMO TAJ VEĆ NITI JEDAN IZ OBLASTI SANITARNE ZAŠTITE ILI DDD POSLOVA.

KADA TREBA POČETI SA TROVANJEM MIŠEVA

Moram Vam reći da je to biologija, a KO NE ZNA BIOLOGIJU MIŠA, TAJ DODJE DA GASI PLAMEN, A OSTAVLJA ŽAR. Tu se najčešće, pošto niste sa uništavanjem miševa počeli na vreme, potroši veliki novac i samim tim velike ekonomske štete. Moja višegodišnja zapažanja i praksa pokazuju da POČETAK TROVANJA MIŠEVA TREBA DA BUDE LETI, U AVGUSTU, KADA SE POJAVI PRVI DAN SA ZNATNO NIŽOM TEMPERATUROM, E, TO JE PRAVI MOMENAT ZA TRETIRANJE, a to je +12 ili +10 stepeni u toku noći. Ta temperatura je skotnim mišicama temperaturni signal i one već tada traže mesto uz čoveka za odgovarajući smeštaj za svoje buduće leglo. Ako smo pratili te temperaturne promene I AKO SMO VEĆ KOD TOG PRVOG ZAHLADJENJA MIŠEVIMA NAMESTILI, ODGOVARAJUĆE,KVALITETNE MAMKE, TREBA DA U NAJČEŠĆE SLUČAJEVA OČEKUJEMO FANTASTIČAN USPEH u uništavanju miševa. Ako smo u postavljanju mamaka zakasnili miševi će se ubrzo namnožiti, jer su nam u prostorije, uglavnom, prvo ušle skotne mišice, a uz to treba očekivati da će to prvo leglo miševa, koje je na pravom mestu, napraviti velike štete.
ZNAČI, DA ZAKLJUČIM, DOBAR I KVALITETAN MAMAK, POSTAVLJEN NA VREME, "POKUPI" SVE SKOTNE MIŠICE, KOJE DOLAZE U KUĆU – SKLADIŠTE. VEĆ ODAVNO OVAKAV NAČIN RADA JA SAM UVEO NA MNOGO MESTA I IMAO VEOMA DOBRE REZULTATE, SPREMAN SAM DA SE NA SVAKI POZIV ODAZOVEM I OVAJ POSAO ODRADIM, KAO ŠTO SAM NAVEO. IMA TU JOŠ MNOGO TAJNI, VEŠTINA KOJE NE MOGU DA OTKRIJEM JER TO SU U STVARI MALE TAJNE - VELIKIH MAJSTORA. Mislim da nije neskromno da kažem da sam na redovnim studijama Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu kod Akademika prof. dr. Pavla Vukasovića i njegovog asistenta, takodje Akademika Dušana Čampraga iz ovoga predmeta zaštite dobio ocenu 10, a na master studijama Fitomedicine na istom fakultetu iz entomologije takodje dobio ocenu 10 kod redovnog profesora dr. i mog mentora, Pere Štrbca, koji je kao izuzetan strčnjak priznat i zapažen od zapadnih profesora, doktora i akademika te je na putu da postane Akademik SANU.

MOJ LIČNI PATENT ZA UNIŠTAVANJE MIŠEVA

JOŠ OD 1993. GODINE, kada sam primio vest putem sredstava javnog informisanja da u bliskoj budućnosti čovečanstvu prete mnogo opasnije bolesti, koje miševi mogu preneti na čoveka POČEO SAM VEOMA OZBILJNO SA JEDNIM NOVIM PROJEKTOM ZA UNIŠTAVANJE MIŠEVA u takvim situacijama I VEĆ NAREDNE GODINE SAM RAZVIO PATENT "EKOLOŠKE KUTIJE ZA UNIŠTAVANJE MIŠEVA", koju sam patentirao, a 2014 godine prijavio sam patent u Beogradu u ZAVODU ZA INTELEKTUALNU SVOJINU ZA KOJI SAM DOBIO BROJ SERTIFIKATA. Iste godine (1993) uočio sam da je moj patent toliko dobar, da sam još onda rekao da je to HIT ZA XXI VEK, a u novom veku i ove godine je to zvanično priznato i registrovano.
Sprečite širenje bolesti!
Suzbijanje glodara!

Naša Misija

Naša misija je pružanje najbolje moguće usluge korisnicima u oblasti sanitarno-ekološke zaštite, kao preventivnu zaštitu zdravlja od zaraznih bolesti i sprečavanje šteta koje nanose štetočine. Pored toga jedna od najvažnijih stvari nam je sigurnost zaposlenih i njihovo stalno lično i stručno napredovanje u našim oblastima. Moramo da napomenemo, takođe da nam je izuzetno važan pozitivan doprinos zajednici odgovornim odnosom prema našoj prirodnoj i društvenoj sredini.

agrobiroco@gmail.com